Shopping Cart

Kontaktirajte nas: info@mashala.hr

Dostavu vrši  Dostava do 2 kg 32,00 kn. Besplatna dostava na narudžbe iznad 500,00 Kn unutar RH

Važne stranice

Kontaktirajte nas?

info@mashala.hr

Društvene mreže

Pričajmo o poroznosti kose i kako je ispravno odrediti

Većina nas kada nešto treba, posebno kada je u pitanju kozmetika, ode u dućan ili web trgovinu i kupi odokativno ono što mu se čini kao dobar odabir, kako cijenom tako imenom i kvalitetom. Neki od nas prvo odu pa pročitaju recenzije proizvoda na internetu – što je uvijek dobro da se razumijemo, međutim to je super kada je riječ o usisavaču ili posteljini ali nikako nije dobro kada potrčite kupiti proizvod za lice ili kosu samo zato što je nekome WOW i napravio mu je čuda.  Hold your horses ladies! Prije nego krenete mahati novčanicima izuzetno je važno da poznajte svoju kožu ili kosu.

Kako mi na Mashali prodajemo proizvode za kosu, pričat ćemo o tome kako dobro shvatiti što vašoj kosi treba i kako je ispravno njegovati.

No zašto ovo pišemo? Pišemo jer smo i sami mnogo puta kupili nešto na preporuku drugog a nismo provjerili da li će nam taj proizvod odgovarati. Pišemo jer primamo poruke gdje naše pratiteljice kažu kako su kupile neki proizvod po preporuci od xy brenda i doslovce im je uništio kosu te traže spas i savjet što da naprave, koje naše proizvode da kupe kako bi je oporavili. 

Najvažnije što trebate znati o svojoj kosi je poroznost.

Poroznost kose: svojstvo kose da upije i zadrži vlagu. Vanjski dio dlake sačinjen je od kutikule koja štiti korteks odnosno središnji dio dlake. Koliko su kutikule blizu jedna drugoj određuje poroznost.

Poroznost se može mijenjati ovisno o tome čemu izlažete kosu, čime je tretirate i da li je njegujete dovoljno.

Ako krenete na Google i upišete TEST POROZNOSTI vjerojatno će vam izbaciti ovo:

Izvor: Internet

Sad zaboravite da ste ovo vidjeli!

Ovaj test s čašom vode vam neće dati ispravne rezultate već ćete vjerojatno svaki put vidjeti kako su vlasi na drugim pozicijama u čaši. Sukladno tome odlučili smo pronaći nekog profesionalnog tko se dobro razumije u kosu i tko zna znanje. Hitamo na YouTube te pronalazimo djevojku Mell Guido.

Mell ima svoj YouTube kanal Manes by Mell na kojem ćete naći hrpu izvrsnih videa i savjeta ove profesionalne frizerke. Mi smo našli ovaj video te vam odlučili sve fino prevesti u ovom našem (podužem) članku ( javite ako mislite da bi trebali snimati videa tj. Vlog 😉).

Mell u svom videu objašnjava kako postoji 5 razreda poroznosti te opisuje kakva vrsta kose spada u koji razred ovisno o tome kako i čime ju tretiramo. Kao i mi, svaka je kosa jedinstvena te ima neke svoje đireve i vi najbolje znate kako se nositi s njom. Neke kose su jako otporne i to što se blajhaju im baš ništa ne predstavlja. One su zdrave, mekane, ne pucaju i svi vam kažu kako vam je kosa lijepa a vi ne radite ništa posebno. Vi jednorozi ubacite samo u rutinu dobru masku za kosu kako bi i dalje zadržali njeno zdravlje.

A sad krenimo s razredima poroznosti!

Razred 1 – jako nisko porozna kosa

U ovaj razred bi spadala kosa koja nikada nije bojana, nikada se ne izlaže visokoj temperaturi, suncu, moru, kloru i nikada nije na ikakav način kemijski tretirana. S ovom ste se kosom rodili pa je stoga zovemo djevičanska. Kosa je na dodir fina, tanka, glatka i mekana. Obično ne trebate koristiti regenerator pošto je i bez njega sasvim mekana. Znamo odmah da su ovo rijetki slučajevi, ali ima vas.  

Kako tretirati ovakvu kosu?

Kutikula ovakve kose je dosta zatvorena i treba joj lagana njega bez teških ulja. Većinom joj je potrebno više hidratantnih sastojaka nego proteinskih. Znat ćete da li joj nečega nedostaje po elastičnosti dlake kada ju lagano krenete rastezati među prstima ( pogledati tablicu 1 dolje)

Razred 2 – nisko porozna kosa

Ovo je razred u koji također spada djevičanska kosa koju ponekad fenirate ili ravnate. Možda ste ju ponekad bojali za koju nijansu svjetlije. Ne traži puno brige te ju čak i bez regeneratora lako raščešljate. Kao i kod jako niske poroznosti, ovakvoj kosi treba lagana hidratacija bez teških ulja u proizvodima te ponekad lagani proteinski tretman.

Ukoliko osjetite da joj nečega fali vodite se tablicom 1 (dolje).

Razred 3 – srednje porozna kosa

Ovo je razred u kojem je većina nas. Ovdje je vaša kutikula taman dovoljno otvorena da normalno upija vlagu i normalno je zadržava. Ovdje se nalazite ako ste bojali kosu do 5 nijansi svijetlije te radite to redovito. Također ako se redovito fenirate, koristite peglu za kosu i sl. Ovdje spadaju i oni koji se bojaju u tamnije nijanse jer bojanje kose je kemijski proces te oštećuje kutikulu.

Srednje porozna kosa treba redovite tretmane da bi održala svoje zdravlje i ljepotu. Jednom tjedno koristite masku ili duboki regenerator ( slično je ali nije isto) te koristite regenerator koji se ne ispire. Kosa će zadržati svoju čvrstoću i biti nahranjena.  Kod proizvoda birajte kombinacije hidratantnih i proteinskih ( tablica 2 dolje).

Razred 4 – više porozna kosa

U ovom ste razredu ako već dugo kemijski tretirate i blajhate kosu i do 7 nijansi svjetlije. Kosa se takvim oštrim tretiranjem oslabi u toj mjeri da puno puca, ispada i stvara jako puno frizza. Kutikula vam je izuzetno oštećena što znači da kosa brzo upija sve ali i brzo izbaci sve što joj dajete. Stanje kod vas još nije alarmantno te se pravilnom njegom kosa može dovesti u red.

Što dakle možete učiniti osim ići po škare? Trebate se malo više pobrinuti oko njege. Zbog velike otvorenosti kutikule treba koristiti proizvode sa sastojcima koji će zadržati hranjive tvari i vlagu poput shea maslaca i ulja kako ona ne bi naprosto isparila. Uvrstite obavezno proteinske tretmane na tjednoj bazi. Koristite regenerator koji se ne ispire nakon svakog pranja kose te nakon njega nanesite ulje/serum na ručnikom osušenu kosu. 

Na mjesečnoj razini provjerite da li joj nedostaje proteina ili hidratacije ( tablica 1 dolje) te sukladno tome koristite proizvode koji su obogaćeni onim što joj fali.

Razred 5 – jako visoka poroznost

Ako ste na putu frizeru da vam obrije glavu jer više ne znate što ćete onda ste u ovom razredu. Žao nam je što je do toga došlo i odmah Vam možemo reći da najvjerojatnije za ovakvu kosu nema spasa osim škara.  Možda ste se bojali i blajhali preko 9 nijansi svjetlije od svoje prirodne boje i radite to već desetljećima. Kosa vam je kao žvaka, gumenasta je i ekstremno meka što znači da praktički nema kutikule. Na ovakvoj kosi se ništa ne zadržava ( jer nema u čemu), sve što probate ne pomaže jer nema kutikule da išta zadrži u sebi. Bilo bi pametno onda prestati s takvim rigoroznim tretmanima te ošišati sve što se mora. Krenite ispočetka… nikada nije kasno za to.

Tablica 1

Tablica 2

2 comments

  1. Super članak, hvala na dobrom savjetima. Pogodila sam s proizvodima koje sam naručila u ovom web shopu i iskreno ih preporučujem. 😊

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Besplatna dostava u HR

Na sve narudžbe iznad 500kn

Prirodni proizvodi

Svi proizvodi su prirodnog podrijetla

Cruelty Free

Proizvodi koji nisu testirani na životinjama

100% Sigurna naplata

Preuzimanjem (RH) / MasterCard / Visa