Košarica

Mashala ide na mali odmor te će narudžbe od 27.07. i 28.07. biti poslane 01.08.

Kontaktirajte nas: info@mashala.hr

Dostavu vrši  Dostava do 2 kg 4,50€. Besplatna dostava na narudžbe iznad 70,00€ unutar RH

Orange marmelade gel

Kako uspješno koristiti gel za kovrčavu kosu ?

Kovrčava kosa obožava gel za kosu

Zahvaljujući društvenim mrežama preplavljeni smo koje kakvim idejama od kojih malo koja nađe svoj put do velike mase i preraste u nešto što mijenja živote, ali kad se radi o curly girl metodi, tu stvari postaju ozbiljnije.

Upravo je curly girl metoda na velika vrata predstavila korištenje gela za kosu kao savršenog suputnika kod stiliziranja neposlušnih kovrči. Znam, zvuči nevjerojatno, ali vjerujte, kad jednom probate nema povratka.

Kad koristiti gel za stiliziranje kose?

Gel za kosu preporučamo koristiti ukoliko je vaša kosa blago valovita do jako kovrčava, dok se kod ravne kose ne preporuča.

Gel u sebi ima sastojke koji stvaraju ‘film’ oko vlasi, a glavna mu je zadaća da učvrsti, stabilizira i oblikuje te će tako učvrstiti i oblikovati vašu kosu, bilo da su to valovi ili kovrče.

Dobro odabrani gel također će smanjiti frizz (leteće dlake), dodati sjaj i potaknuti formiranje prirodnog uzorka kose te sve to još dodatno učvrstiti kako bi frizura bila postojana duže vrijeme.

Gel možete koristiti i kada ste zavezali rep ili punđicu ukoliko želite zagladiti sve one male dlačice što strše.

Što je zapravo gel?

Gel je koloidna disperzija čestica (veličine od nanometara do mikrometara) u tekućem mediju. Čvrste čestice (često polimeri) tvore mrežu u tekućini koja nabubri i tvori masu nalik želeu. U tu masu se mogu dodati razni sastojci poput eteričih ulja.

Sastav gela za kosu:

 • voda kao glavni sastojak
 • polimeri za oblikovanje filma
 • emulgatori za komponente koje nisu topive u vodi
 • modifikatori viskoznosti (zgušnjivači, poput karbomera)
 • miris
 • konzervansi
 • aditivi koji se koriste za prijenos vlage, sjaja i UV zaštite te za mijenjanje svojstava nastalog filma

Kako pravilno koristiti gel za kovrčavu kosu?

Alikay Naturals gel za kosu
Alikay Naturals - gel za stiliziranje

Nakon što je kosa oprana šamponom i regeneratorom koji se ispire, krećemo sa stiliziranjem odnosno stavljenjem gela.

 1. Prvi korak u stiliziranju bio bi leave in regenerator. On će nahraniti kosu i dati izvrsnu podlogu za styling. Ukoliko nemate regenerator koji se ne ispire, nanesite mrvicu svog redovnog regeneratora dok je kosa potpuno mokra, zatim raščešljajte.
 2. Zagrabite gela veličine oraha, te razmažite među dlanovima
 3. Nanesite gel po dužini kose od uha prema vrhovima na jednoj strani te zatim zagrabite opet dovoljnu količinu i nanesite na drugu stranu (ukoliko imate manje kose ili je ona tanka i fina pripazite, bolje je krenuti sa manjom količinom jer uvijek možete dodati)
 4. Kada ste gel nanijeli na cijelu kosu krenite je lagano gnječiti (skvišati) dlanovima dok se ne formiraju lokne
 5. Korijen kose lagano podignite prstima da ne bude slijepljen uz tjeme
 6. Kosu zatim sušite difuzorom toplim ili hladnim zrakom (sušenje na zraku će potrajati pa ukoliko nemate 3-5 sati uhvatite se fena)
 7. Kosu što manje dirajte rukama u procesu sušenja te kada je 100% suha primijetit ćete da je kruta i slijepljena, ali to znači da gel radi ono što treba, jer se stvorio takozvani cast (oklop oko dlake kose) i upravo tad nastaje magija.
 8. Cast ćete ‘razbiti’ tako da uzmete majicu (ili može i bez nje samo rukama) pa lagano stišćete kosu rukama kao kad ste nanijeli gel, sve dok god kosa ne bude opet mekana i cast nestane u potpunosti.

Nakon ovog procesa trebali biste imati predivne valove, lokne, kovrče ovisno o tipu kose koji su definirani, postojani i bez frizza.

Kako znam koliko gela je dosta?

Kad krenete s korištenjem gela trebati će vam neko vrijeme da naučite koja količina odgovara vašem tipu kose stoga najprije krenite sa manjim količinama dok ne vidite koja vam najbolje odgovara.

Osim leave in regeneratora odlična podloga za gel je i krema za kovrče. Ukoliko je vaša kosa gusta, krema će se dobro upariti sa gelom kako bi vam krajnji rezultat bio još bolji. Kosa će biti zaglađena i nahranjena te lijepo definirana.

Kako odabrati gel za svoj tip kose?

Kako bi vam gel napravio posao za koji ste ga kupili važno je dobro pročitati opis proizvoda. Neki gelovi i kreme znaju imati ” teške” sastojke pa vam mogu otežati kosu i stvoriti suprotan efekt.

Gusta kosa i debela dlaka dobro će podnijeti teže sastojke poput shea maslaca, kokosovog ulja i sl. dok tanja kosa voli više lagane mahom vodenastije formule

Jedan od bitnih sastojka u styling proizvodima je i glicerin. Glicerin je humektant koji vuče vlagu iz zraka ukoliko je ima puno ili je pak tjera iz kose ako vlage u zraku nema; stoga ako živite u jako vlažnom podneblju ili pak jako suhom, glicerin je sastojak kojega treba izbjegavati. Kako bi vam bilo lakše kreirali smo opciju – Proizvodi bez glicerina.

Koji gel će vam najbolje odgovarati većinom je metoda pokušaja i pogreške. Ovisno da li je kosa tanka i fina ili je gusta i imate dosta debelu dlaku. Ovisi i da li je vaša kosa porozna pa voli proteinske proizvode ili je nisko porozna pa joj više odgovaraju hidratantni proizvodi bez proteina, no u popisu dolje naveli smo proizvode za svaki tip kose koji većinom budu pun pogodak.

Fina, tanka kosa

Gusta kosa, debela dlaka

Tekstura kose-debela dlaka

Trebati će neko vrijeme dok ne pronađete savršeni gel za vašu kosu, ali svakako samo dodavanje gela u rutinu njege i stiliziranje kose donijeti će vam rezultate s kojima nećete ostati ravnodušni. 

Hvala na čitanju 🙂

2 comments

 1. A gusta kosa i tanka dlaka?

  1. Mashala

   Gel se može koristiti na bilo kojem tipu valovite i/ili kovrčave kose.
   Tanja kosa voli lagane gelove, poput Ecoslay Orange Marmalade, As I Am Curling Jelly, Alikay Naturals Cream Brulle, Jessicurl Spiralicious ..

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Besplatna dostava u HR

Na sve narudžbe iznad 70,00€

Prirodni proizvodi

Svi proizvodi su prirodnog podrijetla

Cruelty Free

Proizvodi koji nisu testirani na životinjama

100% Sigurna naplata

Preuzimanjem (RH) / MasterCard / Visa

Ocjena mashala.hr na Trustprofile recenzije je 9.8/10 temeljena na 662 recenzije.
preloader