Shopping Cart

Kontaktirajte nas: info@mashala.hr

Dostavu vrši  Dostava do 2 kg 32,00 kn. Besplatna dostava na narudžbe iznad 500,00 Kn unutar RH

Shea Moisture maska za kosu

Kako odabrati najbolju masku za vaš tip kose

Svakoj od nas jedno od životnih zadovoljstava je lijepa i zdrava kosa. Lijepa i zdrava kosa daje dozu samopouzdanja, moći i ženstvenosti. No, uz šampone i regeneratore korištenje maske za kosu vrlo je važan dio svakodnevne rutine njege kose iako mnogi od nas preskaču ovaj korak misleći da nije pretjerano važan. Istina je puno drugačija jer upravo maska za kosu je korak koji će najviše utjecati na promjenu u kvaliteti vaše kose.

Koja je razlika između regeneratora, dubokog regeneratora i maske za kosu?

Regenerator za razliku od maske, služi da u kratko vrijeme nahrani kosu za trenutni rezultat i njegovi sastojci nisu toliko koncentrirani kao kod maske ili dubokog regeneratora. 

S druge strane maske za kosu i duboki regeneratori su različiti samo po nekim indikacijama.

Duboki regenerator možete koristiti češće nego masku koja je jako hranjiva i nikako ne odgovara da je svaki tjedan držite na kosi po pola sata, tako da maske više gledamo kao tretmane. Sastojci maske i dubokog regeneratora prodiru duboko u korteks dlake kako bi odradili svoj posao. 

Pitate se kako biti sigurni koja maska ili duboki regenerator je ono što vaša kosa treba? Odgovor ćete dobiti ako napravite test rastezanja dlake i odredite poroznost kose.

Određivanje poroznosti i test rastezanja dlake

Poroznost kose jako je bitna kako bi pronašli ispravnu njegu za potrebe vaše kose i neophodno ju je utvrditi prije nego se odlučite kupiti neki od proizvoda za kosu. Kako najbolje odrediti poroznost pročitajte u našem članku o poroznosti kose. 

A kako sad test sa dlakom? Kako je treba rastezati i kako ću znati što mi test govori? 

Operite kosu i nemojte stavljati nikakve proizvode na nju već uzmite jednu dlaku i nježno krenite rastezati. Promatrajte sljedeće:

  • da li se dlaka rasteže
  • koliko se rastegne prije nego li pukne
  • vrati li se u prvotno stanje nakon rastezanja

Ovisno o rezultatima testa rastezljivosti dlake u kombinaciji sa rezultatima o poroznosti kose dobiti ćete odgovor na pitanje što to nedostaje vašoj kosi.

Tablica poroznosti i test rastezanja dlake

Zašto je ovo bitno? Ukoliko imate visoko poroznu kosu (oštećen i otvoren kortekst dlake, dlaka brzo upija vlagu ali isto tako brzo ju i otpušta) a na testu rastezljivosti dlaka vam se uopće ne rasteže već odmah puca, to znači da kosi treba maska koja ima svojstva duboke hidratacije i proteine koji će raditi na obnovi oštećenja.

Nisko porozna kosa (rijetko bojana ili djevičanska kosa, teže upija vlagu, kortekst dlake je zatvoren stoga vlaga jednom kada uđe teže i izlazi) kojoj dlaka odmah puca treba duboku hidratantnu njegu bez proteina. Takva dlaka već ima dovoljno proteina keratina te ih ne treba dodatno. 

Ovo je razlog zašto je važno znati poroznost i napraviti test rastezanja. Bitno je napomenuti da se potrebe vaše kose mijenjaju, pošto uz pravilnu njegu kose dlaka može mijenjati svoja svojstva (zacijeliti) te primjerice prijeći iz visoke poroznosti u srednju.

Ovaj test radite na mjesečnoj bazi ili kada osjetite da se nešto događa s kosom.

Maske za različite tipove kose

Ovisno o tome koji su vaši rezultati u Mashala web shopu možete pronaći proizvode za sve kombinacije. 

Za vas smo pripremili primjere maski za kosu ovisno o poroznosti i rezultatu testa rastezljivosti te bez obzira je li kosa ravna ili kovrčava:

Loša elastičnost

Ukoliko kod testa rastezanja vaša dlaka odmah puca, vašoj je kosi potrebna duboka hidratacija. Ovisno o tome koliko je porozna kosa, savjetujemo nekoliko opcija koje će vam odlično odgovarati.

Nisko i srednje porozna kosa

As i am dubinski regenerator
As I am - hidratantna maska
Mielle maska za poticanje rasta kose
Mielle - maska sa ružmarinom i mentom
Alikay naturals avokado maska
Alikay Naturals maska od avokada

Visoko porozna kosa

Shea Moisture maska sa crnim ricinusom
Shea moisture maska sa manuka medom
Shea Moisture maska sa manuka medom
Alikay Naturals maska
Alikay naturals - maska sa medom i kaduljom

Dobra elastičnost

Ako se kosa rasteže ali i vrati u prvotno stanje imate dobru elastičnost kose. U biti vaša kosa je u balansu proteina i vlage ali bez obzira na poroznost trebate masku za održavanje balansa. Nastavite što ste do sada radili te kombinirajte hidratantne i proteinske maske.

Alikay Naturals duboki regenerator s medom i kaduljom ima odličnu kombinaciju hidratantnih sastojka i proteina za održavanje balansa.

Alikaz naturals maska med
Alikay Naturals -maska sa kaduljom i medom

Visoka elastičnost

Ukoliko se vaša kosa na testu jako rasteže ali se ne vraća u prvobitno stanje, radi se o tome da vam je kosa previše hidratizirana. U njegu kose trebali biste ubaciti proteine kako bi ojačali kosu te izbjegavati hidratantne proizvode.

Niska i srednja poroznost

Maska za kosu - Matcha boost
Matcha boost proteinska maska
Shea Moisture proteinska maska
Shea Moisture proteinska maska

Visoka poroznost

Mielle proteinski tretman sa mentom
Mielle - proteinska maska sa metvicom i babassu uljem
Ecoslay rižin puding
Ecoslay proteinski puding od riže

Nakon nekog vremena primjetiti ćete kako je vaša kosa živnula i jednostavno bolje izgleda. Međutim, kako se kosa obnavlja važno je imati na umu da se također i stalno mijenja. Test rastezljivosti ponovite barem jednom mjesečno kako biste bili sigurni da proizvod koji koristite i dalje odgovara vašem tipu kose.

Hvala na čitanju 🙂

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Besplatna dostava u HR

Na sve narudžbe iznad 500kn

Prirodni proizvodi

Svi proizvodi su prirodnog podrijetla

Cruelty Free

Proizvodi koji nisu testirani na životinjama

100% Sigurna naplata

Preuzimanjem (RH) / MasterCard / Visa

Ocjena mashala.hr na Trustprofile recenzije je 9.8/10 temeljena na 280 recenzije.