Košarica

Mashala ide na mali odmor te će narudžbe od 27.07. i 28.07. biti poslane 01.08.

Kontaktirajte nas: info@mashala.hr

Dostavu vrši  Dostava do 2 kg 4,50€. Besplatna dostava na narudžbe iznad 70,00€ unutar RH

Shea Moisture maska za kosu

Kako odabrati najbolju masku za vaš tip kose

Svakoj od nas jedno od  zadovoljstava je lijepa i zdrava kosa. Lijepa i zdrava kosa daje dozu samopouzdanja, moći i ženstvenosti. No, uz šampone i regeneratore korištenje maske za kosu vrlo je važan dio svakodnevne rutine njege kose iako mnogi od nas preskaču ovaj korak misleći da nije pretjerano važan. Istina je puno drugačija jer upravo maska za kosu je korak koji će najviše utjecati na promjenu u kvaliteti vaše kose. Ipak iznimno je važno koju masku odabrati, jer kako se radi o tretmanima koji sadrže visoke koncentracije sastojaka, krivim odabirom možete napraviti više zla nego dobrog za svoju kosu. Danas vam donosimo test pomoću kojeg ćete odrediti stanje svoje kose po pitanju vlažnosti i u kombinaciji sa tablicom poroznosti odabrati točno onu masku za kosu ili duboki regenerator koji će vratiti život vašoj kosi.

Koja je razlika između regeneratora, dubokog regeneratora i maske za kosu?

Ajmo mi prvo razjasniti onaj najveći problem i najčešće pitanje naših klijentica. Koja je razlika između regeneratora, maske za kosu i dubokog regeneratora? Regenerator za kosu za razliku od maske za kosu, služi da u kratko vrijeme nahrani kosu za trenutni rezultat i njegovi sastojci nisu toliko koncentrirani kao kod maske ili dubokog regeneratora. S druge strane maske za kosu i duboki regeneratori su različiti samo po nekim karakteristikama. Prva i osnovna razlika su sastojci kod maske i dubokog regeneratora kojima je zadaća da prodiru duboko u korteks dlake kako bi odradili svoj posao i koji su jako visoko koncentrirani, za razliku od regeneratora.

  • Duboki regenerator je blaži što se sastojaka tiče i možete ga  koristiti češće nego masku
  • Maska za kosu je jako hranjiva i nikako ne odgovara da je svaki tjedan držite na kosi po pola sata,jer maske za kosu više gledamo kao tretmane.  

Određivanje poroznosti i test rastezanja dlake

Pitate se kako biti sigurni koja maska ili duboki regenerator je ono što vaša kosa treba? Odgovor ćete dobiti ako napravite test rastezanja dlake i odredite poroznost kose. Poroznost kose jako je bitna kako bi pronašli ispravnu njegu za potrebe vaše kose i neophodno ju je utvrditi prije nego se odlučite kupiti neki od proizvoda za kosu. Kako najbolje odrediti poroznost pročitajte u našem članku o poroznosti kose. 

A test sa rastezanjem dlake, što sad s time? Kako je treba rastezati i kako ću znati što mi test govori? 

Upute za test rastezljivosti dlake:

Operite kosu i nemojte stavljati nikakve proizvode na nju već uzmite jednu dlaku i nježno krenite rastezati. Promatrajte sljedeće:

  • da li se dlaka rasteže
  • koliko se rastegne prije nego li pukne
  • vrati li se u prvotno stanje nakon rastezanja

Ovisno o rezultatima testa rastezljivosti dlake u kombinaciji sa rezultatima o poroznosti kose dobiti ćete odgovor na pitanje što to nedostaje vašoj kosi.

Tablica poroznosti i test rastezanja dlake

Zašto je ovo bitno? Ukoliko imate visoko poroznu kosu (oštećen i otvoren kortekst dlake, dlaka brzo upija vlagu ali isto tako brzo ju i otpušta) a na testu rastezljivosti dlaka vam se uopće ne rasteže već odmah puca, to znači da kosi treba maska koja ima svojstva duboke hidratacije i proteine koji će raditi na obnovi oštećenja.

Nisko porozna kosa (rijetko bojana ili djevičanska kosa, teže upija vlagu, kortekst dlake je zatvoren stoga vlaga jednom kada uđe teže i izlazi) kojoj dlaka odmah puca treba duboku hidratantnu njegu bez proteina. Takva dlaka već ima dovoljno proteina keratina te ih ne treba dodatno. 

Ovo je razlog zašto je važno znati poroznost i napraviti test rastezanja. Bitno je napomenuti da se potrebe vaše kose mijenjaju, pošto uz pravilnu njegu kose dlaka može mijenjati svoja svojstva (zacijeliti) te primjerice prijeći iz visoke poroznosti u srednju. Ovaj test radite na mjesečnoj bazi ili kada osjetite da se nešto događa s kosom.

Vrste maski za kosu prema tipovima kose

Maske za kosu i duboki regeneratori sadrže različite sastojke ovisno o tome je li vam potrebna vlažnost ili proteini. Upravo zbog sastojaka maske možemo podijeliti u:

  • proteinske
  • hidratantne
  • kombinirane 

Za vas smo pripremili primjere maski za kosu ovisno o poroznosti i rezultatu testa rastezljivosti te bez obzira je li kosa ravna ili kovrčava.

Loša elastičnost - kosa koja lako puca

Ako ste napravili test rastezanja kose i  vaša dlaka odmah puca, više je nego očito kako je vašoj kosi potrebna duboka hidratacija. Ovisno o tome koliko je porozna kosa, savjetujemo nekoliko opcija koje će vam odlično odgovarati.

Nisko i srednje porozna kosa

Nisko  srednje poroznu kosu ćete imati ako vaša kosa nije često kemijski tretirana, ne bojite kosu i ne koristite često peglu i fen, a ovo su maske koje preporučamo za korištenje kako bi kosa dobila željenu hidrataciju i postala mekana i podatna.

As I am - hidratantna maska
avokado maska
Alikay Naturals maska od avokada

Visoko porozna kosa

Kosa lako puca na testu rastezljivosti, a često je kemijski tretirana, bojana i peglana? Tada se zasigurno radi o visoko poroznoj kosi slabe elastičnosti kojoj treba regeneracija. Ovo su maske koje poreporučamo kako bi kosa dobija toliko željenu vlažnost i hidrataciju.

manuka med maska
Shea Moisture maska sa manuka medom
med i kadulja maska
Alikay naturals - maska sa medom i kaduljom

Dobra elastičnost

Ako se kosa rasteže ali i vrati u prvotno stanje imate dobru elastičnost kose. U biti vaša kosa je u balansu proteina i vlage ali bez obzira na poroznost trebate masku za održavanje balansa. Nastavite što ste do sada radili te kombinirajte hidratantne i proteinske maske. Alikay Naturals duboki regenerator s medom i kaduljom ima odličnu kombinaciju hidratantnih sastojka i proteina za održavanje balansa.

Alikaz naturals maska med
Alikay Naturals -maska sa kaduljom i medom

Visoka elastičnost - kosa koja se jako rasteže

Ukoliko se vaša kosa na testu poroznosti rasteže kao žvaka i ne vraća u prvobitno stanje, radi se o tome da vam je kosa previše hidratizirana. U njegu kose obavezno treba uvesti proteine kako bi ojačali kosu. U slučaju kose koja se rasteže preporučamo izbjegavati hidratantne proizvode jer svejedno već ima previše vode unutar dlake.

Niska i srednja poroznost

Kosa koja nije tretirana bojanjem ili peglanjem spada u ovu kategoriju. No ako se unatoč brigi o kosi i izbacivanju štetnih navika kosa kod testa rastezljivosti rasteže i ako vam je kosa generalno mlitava i kovrče vam uopće ne drže definiciju, kosa vam je prehidratizirana i vrijeme je da promjenite masku i nabildate kosu proteinima.

Maska za kosu - Matcha boost
Matcha boost proteinska maska

Visoka poroznost

Bojana, tretirana i oštećena kosa spada u visoko poroznu kategoriju i većinom ovoj kosi skoro pa uvijek nedostaje proteina jer se zbog otvorene kutikule sastojci teže zadržavaju u kosi. Ali ako ovako porozna kosa dodatno još i ima problema sa mlitavošću i velikim rastezanjem na testu vrijeme je da proteinske maske postanu vaš najbolji prijatelj. 

Mielle proteinski tretman sa mentom
Mielle - proteinska maska sa metvicom i babassu uljem
jogurt maska shea moisture
Shea moisture proteinska maska

Nakon nekog vremena primjetiti ćete kako je vaša kosa živnula i jednostavno bolje izgleda. Međutim, kako se kosa obnavlja važno je imati na umu da se također i stalno mijenja. Test rastezljivosti ponovite barem jednom mjesečno kako biste bili sigurni da proizvod koji koristite i dalje odgovara vašem tipu kose.

Hvala na čitanju 🙂

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Besplatna dostava u HR

Na sve narudžbe iznad 70,00€

Prirodni proizvodi

Svi proizvodi su prirodnog podrijetla

Cruelty Free

Proizvodi koji nisu testirani na životinjama

100% Sigurna naplata

Preuzimanjem (RH) / MasterCard / Visa

Ocjena mashala.hr na Trustprofile recenzije je 9.8/10 temeljena na 662 recenzije.
preloader