Shopping Cart

Kontaktirajte nas: info@mashala.hr

Dostavu vrši  Dostava do 2 kg 32,00 kn. Besplatna dostava na narudžbe iznad 500,00 Kn unutar RH

Važne stranice

Kontaktirajte nas?

info@mashala.hr

Društvene mreže

Orange marmalde

Gel za kosu – kako s gelom stilizirati valovitu i kovrčavu kosu?

Gel za kosu smatrao se styling proizvodom rezerviranim samo za dečke, ali mi žene našle smo način da im i to prisvojimo. Zahvaljujući društvenim mrežama gdje se svaki dan netko sjeti nečega novoga i boljeg nekad smo preplavljeni kojekakvim idejama od kojih malo koja nađe svoj put do velike mase i preraste u nešto što mijenja živote kao što je curly girl metoda.

 Ukoliko se do sad niste susreli s pojmom curly girl metode tada sigurno niste ni čuli da se gel za kosu koristi kao sredstvo za stiliziranje valovite i kovrčave kose. Iako je i meni samoj bilo teško povjerovati da trebam stavljati gel za kosu kako bi potaknula svoje fine valove, prihvatila sam tu ideju i povratka više nije bilo.

Ovdje ću vam opisati zašto i kako gel koristiti, kakvih sve gelova ima, s čime se još može kombinirati te kako odabrati savršen gel za svoj tip kose.

Zašto koristiti gel za definiciju valovite i kovrčave kose?

Gel za kosu trebate koristiti ukoliko je vaša kosa blago valovita do jako kovrčava. Gel u sebi ima sastojke koji stvaraju ‘film’ oko vlasi, a kako gel služi da nešto učvrsti, stabilizira i oblikuje tako će učvrstiti i oblikovati vaš prirodan uzorak kose ( valove, kovrče..). Dobro odabran gel smanjiti će frizz ( leteće dlake), dodati sjaj te potaknuti formiranje prirodnog uzorka kose i još će to sve lijepo učvrstiti tako da vam frizura bude postojana.
Gel možete koristiti i kada ste zavezali rep ili punđicu ukoliko želite zagladiti sve one male dlačice što strše.

Što je zapravo gel ?

Gel je koloidna disperzija čestica (veličine od nanometara do mikrometara) u tekućem mediju. Čvrste čestice (često polimeri) tvore mrežu u tekućini koja nabubri i tvori masu nalik želeu. U tu masu se mogu dodati razni sastojci poput eteričih ulja npr.

Sastav gela za kosu:

 • voda kao glavni sastojak
 • polimeri za oblikovanje filma
 • emulgatori za komponente koje nisu topive u vodi
 • modifikatori viskoznosti (zgušnjivači, poput karbomera)
 • miris
 • konzervansi
 • aditivi koji se koriste za prijenos vlage, sjaja i UV zaštite te za mijenjanje svojstava nastalog filma

Kako koristiti gel za kosu za definiciju valova /kovrča?

Gel se koristi kao zadnji styling proizvod u stiliziranju.

 • Nakon što ste oprali kosu, prvi korak u stiliziranju bio bi leave in regenerator. On će nahraniti kosu i dati izvrsnu podlogu za styling. Ukoliko nemate regenerator koji se ne ispire, nanesite mrvicu svog redovnog regeneratora dok je kosa potpuno mokra, zatim raščešljajte.
 • zagrabite gela veličine oraha ( možete i više ako imate jako dugu i gustu kosu) te razmažite među dlanovima
 • nanesite gel po dužini kose od uha prema vrhovima na jednoj strani kose te zatim zagrabite opet dovoljnu količinu i nanesite na drugu stranu ( ukoliko imate manje kose ili je ona tanka i fina pripazite na količinu)
 • kada ste gel nanijeli na cijelu kosu krenite kosu lagano gnječiti dlanovima dok se ne formiraju lokne
 • korijen kose lagano podignite prstima da ne bude slijepljen uz tjeme
 • kosu zatim sušite difuzorom toplim ili hladnim zrakom ( sušenje na zraku će potrajati pa ukoliko nemate 3-5 sati uhvatite se fena)
 • kosu što manje dirajte rukama u procesu sušenja te kada je kosa 100% suha primijetit ćete da je kruta ili slijepljena a to se zove cast.
 • Cast ćete ‘razbiti’ tako da uzmete majicu (ili može i bez nje) pa lagano stišćete kosu rukama kao kad ste nanijeli gel, sve dok god kosa ne bude opet mekana i cast nestane u potpunosti
 • Vuola! Trebali bi imati predivne valove, lokne, kovrče ovisno o tipu kose.

S vremenom ćete se naučiti koja količina gela je dovoljna za vašu dužinu kose, stoga najprije krenite sa manjim količinama dok ne vidite koja vam najbolje odgovara.
Osim leave in regeneratora odlična podloga za gel je i krema za kovrče. Ukoliko je vaša kosa gusta, krema će se dobro upariti sa gelom kako bi vam krajnji rezultat bio još bolji. Kosa će biti zaglađena i nahranjena te lijepo definirana.

Kako odabrati gel za svoj tip kose?

Kako bi vam gel napravio posao za koji ste ga kupili važno je dobro pročitati opis proizvoda. Neki gelovi i kreme znaju imati ” teške” sastojke pa vam mogu otežati kosu i stvoriti suprotan efekt.
Gusta kosa i debela dlaka dobro će podnijeti teže sastojke poput shea maslaca, kokosovog ulja i sl. dok tanja kosa voli više lagane mahom vodenastije formule. 

Ovdje na Mashala.hr imate opciju odabira proizvoda po tipu kose. Tu smo vam olakšali odabir proizvoda tako da se vi ne morate zamarati čitanjem sastojaka. Ukoliko iz padajućeg izbornika odaberete npr. Fina, tanka kosa svi proizvodi koji vam se prikažu su pogodni za takav tip kose.
Jedan od bitnih sastojka u styling proizvodima je i glicerin. Glicerin je humektant koji vuče vlagu iz zraka ukoliko je ima puno ili je pak tjera iz kose ako vlage u zraku nema; stoga ako živite u jako vlažnom podneblju ili pak jako suhom, glicerin je sastojak kojega treba izbjegavati. Zato smo kreirali opciju pod Tipovi kose i proizvoda – Proizvodi bez glicerina.

Koji je najbolji gel za moj tip kose?

Koji gel će vam najbolje odgovarati većinom je metoda pokušaja i pogreške. Ovisno da li je kosa tanka i fina ili je gusta i imate dosta debelu dlaku. Ovisi i da li je vaša kosa porozna pa voli proteinske proizvode ili je nisko porozna pa joj više odgovaraju hidratantni proizvodi bez protiena, no u popisu dolje navela sam za svaki tip proizvode koji bi većini odgovarali.

Tanka, fina kosa

Gusta kosa i debela dlaka

Hvala na čitanju 🙂

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Besplatna dostava u HR

Na sve narudžbe iznad 500kn

Prirodni proizvodi

Svi proizvodi su prirodnog podrijetla

Cruelty Free

Proizvodi koji nisu testirani na životinjama

100% Sigurna naplata

Preuzimanjem (RH) / MasterCard / Visa